DIZEL ELEKTRIČNI AGREGATI

 

Stand by snage agregata izražene u kVA 

 

Brend: Briggs & Stratton          

 

 Prenosni benzinski agregati sa pogonskim motorom Briggs&Stratton

Model  Snaga
kVA
 Snaga
KW
Broj faza Napon
V
Frekvencija
HZ
Proizvođač motora

Model motora

Zapremina motora cm3 Način startovanja
BS3001R  3  3  1 230 50 Briggs&Stratton VANGUARD 6,5 HP 163 RUČNI
BS4001R   4,2  4,2  1 230  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 10 HP 305  RUČNI
BS8001R   7  1 230  50 Briggs&Stratton  VANGUARD 13 HP  392  RUČNI 
BS8001E  7  1 230  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 13 HP 392  ELEKTRO 
BS8003R   8 6,4   3 230/400  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 13 HP 392  RUČNI 
BS8003E  8 6,4   3 230/400  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 13 HP 392  ELEKTRO 
BS10001E   10 10   1 230  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 14 HP  480  ELEKTRO 
BS10003E 10  10   3 230/400  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 14 HP  480  ELEKTRO 
BS13001E  12  12   1 230  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 18 HP 570  ELEKTRO 
BS13003E  12,5  10   3 230/400  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 18 HP  570  ELEKTRO 
BS15003E  15  12   3 230/400  50  Briggs&Stratton  VANGUARD 23 HP  627  ELEKTRO 


RUČNI START - startovanje agregata na potez
ELEKTRO START - startovanje agregata na ključ
AUTOMATSKI START - startovanje sa ATS ormanom

U svetu koji postaje sve zahtevniji u smislu pouzdanog snabdevanja električnom energijom, Kaneko Teh doo izlazi u susret modernim zahtevima tržišta nudeći opremu vrhunskih proizvođača za osnovno (Prime) i rezervno (Stand by) napajanje-dizel agregate, snage u rasponu  od 15 kVA do 1600 kVA.

 

Tehnička podrška  Kaneko Teh doo u saradnji sa projektantima, investitorima i elektro izvođačima timski definišu odgovarajuću konfiguraciju dizel električnog agregata (proračunima, tehničkim crtežima i pratećom dokumentacijom), zavisno od potrebe i prirode objekta  u kojem se instalira ista.

 

Kaneko Teh doo u svojoj ponudi ima različite konfiguracije generator setova- dizel električnih agregata sa svetski poznatim proizvođačima dizel  motora, kao što su VOLVO PENTA, PERKINS, MTU, IVECO, DOOSAN, LOMBARDINI  i generatorima Stamford, MeccAlte , Marelli ,Sincro LINZ za sve aplikacije:

 

STANDARDNE APLIKACIJE AGREGATA

  • Emergency agregati (rezervni izvori napajanja u slučaju ispada primarnog izvora/mreže.)
  • Agregati za gradilišta (kao primarni izvor napajanja)
  • Agregati za navodnjavanje

 

SPECIJALNE APLIKACIJE AGREGATA

  • Paralelan rad dva ili više agregata međusobno (ostrvski režim, stand by režim)
  • Paralelan rad agregata sa mrežom. (peglanje vršnog opterećenja-maksigrafa, izvoz energije u mrežu, besprekidan povratak na mrežno napajanje tzv. soft return)

 

Visoku pouzdanost rada dizel elektičnih agregata obezbeđuju mikroprocesorski kontroleri evropskih proizvođača, koje  Kaneko Teh doo sa posebnom pažnjom bira sagledavajući statističke rezultate tokom višegodišnje primene. Najprimenljiviji su:

 

OPIS KONTROLERAOPIS KONTROLERA

OPIS KONTROLERA

 

Ovi sistemi prenosive električne energije-dizel agregati uz podršku kvalifikovanog osoblja kompanije Kaneko Teh doo pružaju potpuna rešenja za projektne zahteve od momenta planiranja, nabavke , instalacije dizel agregata i puštanja u rad sa održavanjem u garantnom i vangarantnom roku.

 

 

ELEKTRO AGREGATI SE DEKLARIŠU PO TIPU IZVEDBE:

  • Stacionarne (dizel električni agregat pripada samo jednom objektu, na njega je trajno instaliran i ankerisan na predviđenom postolju za njega).
  • Mobilne dizel električne agregate na sopstvenom podvozu predviđen za vuču u saobraćaju. Ovi dizel elektroagregati  predviđeni su  za česte promene lokacije rada kao što su gradilišta , Telekom lokacije i sl. Dodatno su opremljeni  industrijskim priključnicama za lako povezivanje.
  • Prenosne elektro agregate koji su najčešće  manjih snaga (do 10kW) i montirani na čeličnom ramu, pogodnom za ručni prenos (dve ili četiri odrasle osobe) . Oni se  najčešće realizuju sa benzinskim motorima koji su znatno lakši od odgovorajućih dizel varijanti  i pogodni su za sitne intervencije na terenima (koriste ih komunalna preduzeća), za kućne potrebe, vikendice i sl.

 

 

AUTOMATIZACIJA DIZEL ELEKTRIČNIH AGREGATA

Kaneko Teh doo se bavi automatizacijom  i modernizacijom starih sistema automatike sa ugradnjom nove, savremene opreme za automatski start agregata sa mogućnošću  praćenja svih bitnih parametara u toku rada dizel električnog agregata.

Kod rezervnih izvora napajanja vrlo čest je slučaj da se oprema odnosno DEA aktivira tek povremeno ili vrlo retko (stabilan izvor napajanja iz distributivne mreže) tako da se dešava da korisnici imaju agregate stare po trideset godina a koji imaju manje od 200 časova rada.

Međutim i ako po broju radnih sati  predstavljaju nove sklopove oni to posle 30 godina svakako nisu. Najosetljiviji deo ovih sklopova su u stvari ormani automatike gde zub vremena čini svoje i dolazi do otkaza pojedinih elemenata automatike. Ovo naravno dovodi u pitanje funkcionalnost celog sistema gde mnogo elemenata automatike u ormanu (takvo je bilo vreme tada) otvara mnogo mogućnosti za potecijalne probleme.

Kod ovakvih agregata (ukoliko se domaćinski odnosilo prema njima pa su motor i generator u dobrom stanju ) vrši se takozvano osvežavanje automatike .  To podrazumeva zamenu (ili dogradnju) senzorike na dizel motoru i izradu novog kontrolno upravljačkog ormana baziranog na savremenim komponentama automatike kako kod sklopne tehnike tako i kod sistema upravljanja.

Ovde naravno koristimo samo proverene komponente i dobavljače počevši od samog ormana (Evrotehna, Schrack) pa preko sklopne tehnike (Schneider, Schrack, Eaton,LG).

Za zaštitu generatora od preopterećenja i kratkog spoja koristimo namenske kompakt prekidače firmi: Schneider, Schrack, Terasaki.

ATS (preklopna automatika: mreža – agregat ) u zavisnosti od snage realizujemo najčešće primenom kontaktora odnosno motorizovanih preklopki sledećih proizvođača : Schrack , LG , ABB , Socomec .

Kod sistema upravljanja koji je srce sistema oslanjamo se na (iz ličnog iskustva) proverene komponente svetskih priznatih firmi u ovoj oblasti : DEIF (Danska), ComAp (Češka) , Deepsea ( Engleska), Datakom (Turska).

Sve to su DEA kontroleri bazirani na poslednjim generacijama mikrokontrolera  sa integrisanom logikom za praćenje i automatski rad DEA kao i svim neophodnim zaštitama za motor - generator  grupu. Odabir odgovarajućeg kontrolera vršimo nakon upoznavanja sa situacijom na terenu i  zahtevima korisnika.